Stanowisko Prezydium OZP PZD w sprawie wolnego obrotu działkami

Dodano: 22 sierpnia 2013

Rzeszów, 22 sierpnia 2013 r.

STANOWISKO

Prezydium Okręgowego Zarządu Podkarpackiego PZD
w sprawie wolnego obrotu działkami

Prezydium Okręgowego Zarządu Podkarpackiego PZD zdecydowanie odrzuca wprowadzoną do obywatelskiego projektu ustawy o ROD poprawkę ograniczającą wpływ stowarzyszenia ogrodowego na wybór nowych działkowców w ROD, a tym samym zezwalającą na swobodny obrót działkami w ROD. Zmiany wprowadzone do projektu przez posłów Platformy Obywatelskiej stanowią realne zagrożenie dla dalszego istnienia ogrodów działkowych.

Art. 45 obywatelskiego projektu ustawy o ROD stanowił, że działkowiec może przenieść prawa i obowiązki wynikające z prawa do działki na rzecz pełnoletniej osoby fizycznej lub małżeństwa. Ważność tej czynności była jednak uzależniana od zatwierdzenia przez stowarzyszenie ogrodowe, które dzięki temu miało wpływ na to, kto będzie użytkował działkę w ogrodzie. Zapis ten wynikał przede wszystkim z troski o prawidłowe funkcjonowanie ogrodu działkowego.

Usunięcie tego przepisu spowoduje możliwość pojawienia się niekontrolowanego przez nikogo obrotu działkami. Działki w miejscach atrakcyjnych turystycznie czy w dużych miastach, gdzie cena gruntu jest odpowiednio wysoka, będą wykupywane na przykład przez deweloperów. Może dojść również do tego, że działki będą przejmowane przez osoby nie zainteresowane ich uprawą. Brak nadzoru stowarzyszenia ogrodowego w tym zakresie spowoduje, że praktycznie niemożliwe będzie egzekwowanie prawidłowego zagospodarowania działek i całego ogrodu.

Apelujemy o usunięcie w dalszych pracach nad ustawą wprowadzonej przez Nadzwyczajną Podkomisję Sejmową zmiany do obywatelskiego projektu ustawy. Dla dobra ogrodu i działkowców chcących użytkować działki zgodnie z prawem, stowarzyszenie ogrodowe musi mieć wpływ na zmianę użytkowników działek. Nie można pozwolić na przekształcenie ogrodów działkowych w skupiska domów letniskowych i osiedla apartamentowców.

Prezydium OZP PZD

(17 podpisów)

Otrzymują:

- Marszałek Sejmu RP

- Prezes Rady Ministrów

- Przewodniczący Komisji Infrastruktury

- Przewodniczący Komisji Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej.

Materiały do pobrania