Listy i Stanowiska działkowców w sprawie wystąpienia Rzecznika Praw Obywatelskich

Dodano: 18 marca 2016

Tarnobrzeg , 12 .03.2016 r .

Pan
                                                                           Andrzej Adamczyk
                                                                           Minister Infrastruktury
                                                                           i Budownictwa
                                                                           w Warszawie

Stanowisko  działkowców  ROD  "Mokrzyszów" w Tarnobrzegu
w sprawie  skierowanego do Pana  Ministra  listu  Rzecznika  Praw  Obywatelskich
o dokonanie  zmian w Ustawie  z dn.13.12.2013 r  o  ROD .

Jesteśmy zaniepokojeni , że Rzecznik  Praw  Obywatelskich  wyraża  opinię , że działkowcy zamieszkujący w Ogrodach  Działkowych  są  szykanowani i wyrzucani  ze  swoich  altan .  Jest prawdą  , że  Zarządy Okręgowe PZD , na których Ogrodach  zostały wybudowane  nielegalnie  budynki ponadnormatywne do stałego pobytu  , podejmują  właściwe  decyzje  aby tego rodzaju  nielegalne budowle i zamieszkiwanie ograniczyć . Podstawą są przepisy ust. 13 i 14  Ustawy o ROD.

Jest rzeczą dla nas  niezrozumiałą  , że  stanowisko  Rzecznika  Praw Obywatelskich  obejmuje  ochroną  tych  działkowców , którzy naruszyli  prawo , często  dobrze  sytuowanych,  a  wystawione  "altany" przekraczające  dozwolony metraż  35m/2  są  przedmiotem  obrotu  handlowego .
Organy właściwe  w  Stowarzyszeniu  PZD  muszą  egzekwować uprawnienia  wynikające  z  Ustawy o ROD  -  innymi słowy ,  prawo  musi  być respektowane.

Rodzinne  Ogrody  Działkowe  w  różnych  sytuacjach  często  pomagają  osobom  zagubionym, samotnym  pomieszkującym  na  ogrodach  uzyskiwać  pomoc  socjalną  -  kierowanie  do domów socjalnych, czy dziennego pobytu  . Współpracujemy  w tym zakresie  z  władzami  samorządowymi, Policją, Strażą  Miejską  w ochronie  ich życia .

Panie  Ministrze
Społeczność  ogrodowa  obawia  się  nowej  fali  siania  niepokoju  i chęci  likwidacji  stowarzyszeń  ogrodowych .  Ustawa  z  dn.  13.12.2013 r  tak z trudem  wypracowana  i  uchwalona  przez  Sejm  RP  - z  poparciem wszystkich ugrupowań  politycznych  -  daje działkowcom  satysfakcję  ochrony  w spełnianiu swoich  form  wypoczynku,  rekreacji  rodzinnej  i  różnego  rodzaju  form  hobby upraw roślinnych,  owocowych  itp.

Nie  niszczmy  tego dorobku  w  imię  partykularnych  interesów ludzi  nie szanujących prawa.

Działkowcy  na Walnym  Zebraniu  Sprawozdawczym
ROD "Mokrzyszów" w Tarnobrzegu .
(na oryginale podpisy działkowców)

Materiały do pobrania