Stanowisko Instruktorów SSI w spr. "ustawy śmieciowej"

Dodano: 16 października 2018

Tarnobrzeg, 11.10.2018r.

STANOWISKO
Instruktorów Społecznej Służby Instruktorskiej
Zebranych na naradzie w dniu 11.10.2018r. w Tarnobrzegu

Społeczna Służba Instruktorska od lat wspomaga swym działaniem zarządy ogrodów, które czuwają nad przestrzeganiem Regulaminu ROD. Szkolimy i pouczamy działkowców uczulając ich aby to, co wyrosło na działce, z powrotem trafiło do niej w postaci kompostu. Zwracamy uwagę działkowcom, aby segregowali odpady komunalne i wrzucali do odpowiednich pojemników.  Cały czas powtarzamy, jak mantrę, że im mniej śmieci wrzucamy do kontenerów, tym mniejsze opłaty ponosimy za ich wywóz. Zdecydowana większość działkowców rozumie problem i pomaga nam strofując tych, którzy wyrzucają odpady jak popadnie.

Za odbiór śmieci płacimy podwójnie: w bloku i w ogrodzie, a każdego roku opłaty za wywóz odpadów rosną i to nie podoba się działkowcom. Dlatego cieszymy się, że projekt ustawy śmieciowej zakłada powrót do składania tzw. „deklaracji śmieciowych” oraz zwolnienie z części opłat tych właścicieli nieruchomości, którzy kompostują odpady zielone, czyli działkowców z rodzinnych ogrodów działkowych.

Składamy tym samym podziękowania na ręce Prezesa PZD Pana Eugeniusza Kondrackiego i Ministra Środowiska Pana Henryka Kowalczyka za dogłębne przeanalizowanie sprawy i zajęcie się tematyką „ustawy śmieciowej”.  Wyrażamy nadzieję, że znikną często niesprawiedliwie wysokie opłaty za odbiór odpadów komunalnych.

Instruktorzy SSI PZD zebrani na naradzie
(na liście 13 podpisów)